En allhelgonakrans

Jag hittade en så fin blomsterkrans idag som jag var tvungen att köpa. Eller ja, det var väl snarare på grund av stenen på. Små små steg var det på den. Tänkte egentligen köpa till helgen, men det fanns bara en så det fick bli en krans idag istället.

Medmänniskor

Jag skulle berätta om en kvinna Ps föräldrar träffade på kyrkogården i helgen. De var och skottade och tände ljusen hos Alfred och började prata med en äldre kvinna vars man ligger snett mittemot Alfred. Hon sa att hon brukar stå och titta hos Alfred ibland, för hon tycker att han har det så fint hos sig. Hon berättade att hon födde en flicka för många år sedan som låg i säte och fastnade vid förlossningen. På den tiden var det inte tal om kejsarsnitt utan barnen skulle ut ändå. Hennes lilla flicka dog också strax efter förlossningen. Ps föräldrar berättade inte om vad som hänt Alfred, så jag vet inte om hon visste det ändå, eller om det bara var en ren slump att hon förlorat ett barn på samma sätt. Jag tycker hursomhelst att det var fint och det känns tryggt att veta att Alfred har även en okänd kvinna som vakar över honom på kyrkogården när inte vi är där.

Höstlov

Suttit i mitterminskonferens idag och gått igenom nästan 70 elever, känner mig lite mosad. Imorgon är jag ledig, då tänkte jag fokusera på min muntliga tenta jag har på fredag, för sen blir det jobb igen på onsdag. Föreläsning 8-17, yey...!?

Lex Maria

Pratade med denna Mats från Sunderbyn både torsdag och fredag. Den 1:a december ska vi träffa honom och gå igenom händelseanalysen samt anmälan. Han kunde inte förstå varför chefen här i stan sagt att det inte ska bli någon anmälan, eftersom han aldrig sagt det till henne. Han har inte ens pratat med henne på länge sa han. Så ja, det är lite konstigt...
 
Han kommer göra en anmälan där han framförallt vill att de tittar närmare på det som hände före, det vi också påpekat om. Han vill att de tittar på om det kunnat undvikas helt enkelt, om man hade kunnat se det innan. Sen skulle han även be dem titta på förlossningen och vården efteråt, även om han inte tror att något kunnat göras anorlunda där så är det ändå bra om de får titta på det.
 
Eventuellt kommer han skicka in anmälan innan vi hinner träffas eftersom det är en månad dit, men i så fall kommer han skicka in en komplettering efter att ha pratat med oss. Han verkar väldigt vettig och det var skönt att prata med någon som sitter på ett annat sjukhus och som faktiskt kan vara hyfsat... Ja, ordet kommer jag inte på just nu, men han behöver inte vara så mån om att skydda någon.
 
Så nu händer det förhoppningsvis något.

Snabba svängar

Fick ett samtal från chefsläkaren på primärvården i Sunderbyn igår (som jag självklart inte hann svara på, men han lämnade ett meddelande och skulle ringa upp idag, vilket han självklart inte gjorde) och han ville träffa oss inför Lex Maria-anmälan han håller på med. Så nu ska de alltså göra en anmälan?! Jag blir förvirrad. Det är visserligen han som hållt i hela analysen så jag litar ju hellre på honom, men håhåjaja. Får hoppas han ringer upp imorgon annars får jag väl ringa till Sunderbyn och be att få bli kopplad till honom.

Snabba svängar

Mötet

Sådärja. Ja, vi var ju på möte i tisdags, eller möte och möte, men vi träffade narkosläkaren som var med och tog hand om Alfred efter förlossningen. Som jag skrev tidigare så kände vi lite att vi inte hade så jättemycket att fråga om efter att vi fått obduktionsresultaten, men det var ändå skönt att träffa honom.

Chefen på vårdcentralen var också med och då passade vi på att fråga henne lite om händelseanalysen. Den är i princip nästan klar, jag vet inte riktigt vad som fattades. Hur som helst, så hade chefen (som sitter i Sunderbyn) kommit fram till att de inte ska göra någon anmälan eftersom de inte anser att något fel begåtts rent medicinskt, alltså under förlossningen och i vården efteråt. Och nej, där anser inte vi heller att några fel begåtts. De som var där gjorde vad de kunde efter omständigheterna. Men före då? Hur kunde det få hända överhuvudtaget? Hur kan man missa tre så pass viktiga saker? Det är det de borde anmäla, det är där de borde se över sina rutiner så att det inte händer igen.

Analysen måste enligt lag skickas in till socialstyrelsen och vi får vl hoppas att de ser annorlunda på saken. Dock är jag rädd för att vad vi sagt, om barnmorskan bland annat, inte ens står med. Jag ville få läsa igenom den innan den skickas in, det vet jag att vi har rätt till, men nej, det skulle vi tydligen inte få göra. Socialstyrelsen kommer ringa upp oss för att få vårt utlåtande.

Vi kommer även ha ett möte med alla inblandade där vi går igenom den, så vi får väl se. Jag sa iaf att vi inte kommer om barnmorskan ska vara med. Vi känner inget behov av att träffa henne eller höra vad hon har att säga. Jag kan bara hoppas att de respekterar det.

Tenta

Ja få se nu om jag är redo för tenta. Kl 9 sätter vi igång...

Plugg, plugg, plugg

Jag har grammatiktenta på fredag. Men jag återkommer om vad som sas idag, det verkar bland annat inte bli någon anmälan från sjukhusets sida...

Ingen händelseanalys, men väl ett genomgånget obduktionsprotokoll

Näpp, ingen händelseanalys klar, vi var där för att gå igenom obduktionsprotokollet. Det var ju bra visserligen, men återigen inte vad vi väntat oss. Vi visste ju redan vad han dog av och vi visste ju att han inte hade några andra skador än de han fick av förlossningen, men nu har vi fått det bekräftat också, vilket ju var skönt. Obduktionen bekräftade att han hade vattenskalle innan förlossningen, vilket var bidragande orsak till att han fastnade. De fastställde också att han inte hade några synliga skador av ryggmärgsbråcket, det vet jag att P var orolig för, dvs. han skulle mest troligt haft ett fullt fungerande liv efter en operation. Det enda som var nytt var att hans organ var något små för den vecka han var i, men inget som påverkade att han dog. Även moderkakan var liten, vilket vi redan visste. Tydligen var den så liten som för en graviditet i v.28, och hade även en del infarkter och förkalkningar. Enligt läkaren helt normalt och sådant som i annat fall borde gjort honom tillväxthämmad, vilket han inte var. Men det gör mig ändå något fundersam. Varför var moderkakan så liten?
 
Nytt var även att han hade en hjärnblödning, vilket de tidigare påstod att han inte hade. Det var inte så överraskande för oss med tanke på hur de slet och drog i honom, men hela diskussionen om vården på akuten handlade om att han inte hade någon hjärnblödning. Läkaren i Kiruna ville värma upp honom, på grund av att han inte hade någon blödning i hjärnan, medan läkaren i Umeå ville honom nedkyld på grund av blödningen i huvudet, som var utanför skallbenet, denna diskussion blir nu helt orelevant eftersom han visst hade en hjärnblödning. Enligt läkaren vi träffade idag lät det  dock mer dramatiskt än vad det var, han menar att det är vanligt på så små barn och inget som egentligen hade behövt ge några men.
 
Dödsorsaken blev då blödningen i huvudet. Han blödde alldeles för mycket utanför skallbenet för att det skulle gå att göra något. Allt blod de fyllde på med gick direkt upp i huvudet. 3 dl blod hade han stackars liten i kroppen, betydligt mer än vad ett så litet barn ska ha normalt. Så vi kan då konstatera att vår friska son dog helt i onödan.
 
Det var fyra saker som bidrog till hans död, hade någon av dessa saker inte varit eller upptäckts i tid, så hade han levt; Ryggmärgsbråcket, vattenskallen och det faktum att han låg i säte. Hade en av dessa saker inte varit så hade han levt, hade någon av dessa saker upptäckts, så hade han levt. Hade vi bara fått ett ultraljud så hade han levt. Den fjärde saken är att förlossningen gick så fort, när vattnet väl gick, blev hela förloppet alldeles för snabbt för att någon skulle haft tid att kolla någonting. Men, hade vi fått komma in från första början så hade de i Gällivare haft gott om tid på sig att kolla upp saker och ting. Hade vi däremot kommit tidigare till Kiruna så hade det inte spelat någon roll, eftersom de inte kunnat göra något här i alla fall.
 
Ja, det var väl det. Ett ultraljud senare i graviditeten och vår son hade levt idag.
 
 

Måndag

Jag är nervös inför måndagens möte. Självklart vill jag ha det gjort och jag vill veta vad de kommit fram till, men det blir jobbigt att gå igenom allting igen. Allt som hände före förlossningen och i samband med den. Det är sådant jag normalt inte orkar tänka på. Men nu måste vi gå igenom precis allting igen. Det blir jobbigt.

Allvarligt talat

Jag tror att vår granne äter surströmming minst en gång i veckan. Det stinker! Om det bara vore i trapphuset, men nej, i hela jäkla lägenheten. Fy!

Trött!

Åh, jag är så trött, så trött. Ber om ursäkt för dåliga uppdateringar, men jag har ingen energi alls just nu.

Igen!

Tänk att förlora ett barn, men att förlora två och till och med tre.. Det går inte att föreställa sig. Mina tankar går till er och era små idag.

Nu händer det grejjer

Fick ett brev från sjukhuset igår, vi ska tydligen träffa en barnläkare från Gällivare den 15:e. Jag hoppas att det har med händelseanalysen eller obduktionsprotokollet att göra, läkarens namn har i alla fall nämnts i samband med detta. Vi får väl se.

När man talar om trollen...

Chefen på vårdcentralen ringde mig förra veckan, efter att jag skrivit om det här. Hon kanske läser min blogg?! Nej, jag tror snarare att det var kuratorn som ringt och gnällt på henne, ibland är hon bra att ha den där kuratorn.

Händelseanalysen är inte klar än, vet inte när den blir klar. Det var någonting med moderkakan som de väntade på tydligen. Får väl se när det blir färdigt. Vi ska hur som helst träffa läkaren som tog hand om Alfred på akuten, om två veckor tror jag, och prata lite. Det känns lite jobbigt, men samtidigt så himla skönt att få det gjort.

Känns skönt att det händer något i alla fall.

Klar

Vilken pärs. Satt klockan tio nästan gråtfärdig och visste inte hur jag skulle få ihop något. En sida för lång och ju mer jag läste texten desto mer ville jag skriva dit. Jag är inte bra på att begränsa mig i text, men jag fick ihop det tillslut.

En minut före deadline vid midnatt skickade jag in den. Totalt missnöjd med en fråga, jag kunde verkligen inte svara på den, men förhoppningsvis har jag svarat tillräckligt bra på de övriga så det väger upp. Nu ska jag sova!

angelfina

Alfred, vår fina ängel, vår förstfödda son, somnade in den 24 februari endast tio timmar gammal. Hur lever man vidare efter förlusten av sitt barn? Hur lär man sig att andas igen?

RSS 2.0