Ensam lördag

Det blev inte så mycket festivalande för P igår, han kom hem klockan elva. Det var inget kul sa han och det förstår jag. Sen sa han också att han skulle ha varit pappaledig nu och inte springa på festival, då förstår jag att han kom hem istället. Förhoppningsvis stannar han längre idag så han får se Europe. Själv funderar jag faktiskt på att gå och sova, här händer inte så mycket. 

Festival och lite sommar

Här är det festival i helgen. P har precis gett sig i väg på förfest för att sedan gå ut i vimlet. Själv tänkte jag titta färdigt friidrotten, slå på en film, äta lite gott  och gå och lägga mig tidigt. Upp och jobba kl 7 imorgon bitti, liksom söndag. Jag hade nog inte gått även om jag varit ledig, är verkligen inte sugen. Funderade på att kanske gå en sväng imorgon, men helt ärligt tycker jag inte det är värt pengarna. Festivalen brukar vara kul, men mycket folk är inte riktigt min grej just nu, lägger mig hellre med filten i soffan med lite jordgubbar och choklad. P var inte heller sugen, men jag övertalade honom att i alla fall gå imorgon eftersom hans barndoms idoler Europe spelar, så då blev det att han gick även idag.
 
När jag ändå sitter vid en dator tänkte jag passa på att bjuda på lite bilder från sommaren som kom och gick i lördags, någon sa att det snöade igår, men vi hade ju i alla fall en fin dag.
 
Mmm, mjukglass!
 
På innergården
 
Nej så varmt var det inte att man kunde gå barbent.
 
En ensam liten maskros som kämpat sig fram ur asfalten. Med en symbolisk cigarettfimp gömd bland bladen.
 
Jag hoppas ni alla får en riktigt trevlig helg, vad ni än har för planer. Mina planer är som sagt jobb och det känns som en lagom helg för mig just nu.
 

Tiolappen

Hade en norsk kund som försökte betala med tiolappar idag, det var stor nostalgi. Men eftersom den nya tjejen i kassan såg ut som att hon trodde det var låtsaspengar kände jag mig väldigt gammal. Kom igen, så länge sedan var det väl inte man slutade betala med dem?

Nu börjar det visst hända saker

Fick ett samtal från verksamhetschefen på vårdcentralen idag. Hon är visst den som håller i trådarna för händelseanalysen. Nu ville hon träffa oss för att vi ska få lämna våra åsikter om vad som hände. Känns ju som ett steg i rätt riktning. Nästa vecka ska vi ha möte, så vi får väl se hur det går. 
 
Men jag tycker det är lite konstigt, det var inte hennes namn jag fick som ansvarig förut, men de kanske är flera stycken. Skönt att det i alla fall börjar hända något. 

Förfesten

Det är festival här i stan i helgen och därför är det "förfest" med olika aktiviteter på stan under veckan. Jag och P tänkte att vi skulle gå och kika lite vid lunchtid, men vi hade missat att det var barntema idag. Vi kom mitt i barnens karneval då det kryllade av barn och barnvagnar. Vi gick hem igen. 
 
 
 

Fortfarande ingen app

Det börjar bli fruktansvärt irriterande nu att appen inte fungerar, eftersom jag inte kan lägga ut bilder och det är väldigt jobbigt att skriva via safari. Ett yttepytte problem egentligen, men om man vill skriva och behöver skriva så är det irriterande. Jag orkar inte slå igång datorn helt enkelt. Tänkte skriva ett inlägg om helgen med lite bilder, men eftersom vi hade besök till fotbollen (Italien-England), kändes det lite fel att slå igång datorn. Min dator fungerar inte heller utan kabel och kabeln räcker inte till sängen så det får bli en annan dag. 
 
Nej, egentligen kunde jag inte bry mig mindre, men det är tråkigt att inte kunna skriva inlägg när jag vill. Bloggen blir väldigt lidande av det. Och väldigt tom på bilder. 
 
Alfred fyllde förresten fyra månader idag ( igår). Grattis hjärtat! 

Midsommarafton

Midsommarafton i fjol tog jag ett graviditetstest som visade gravid, det var den 24 juni. Jag och P firade 4 år tillsammans. I år firar vi fem år tillsammans, på midsommarafton (vi är inte så noga med datum), och den 24 juni skulle vår son blivit 4 månader. I fjol var en lycklig midsommarafton då vi var på bröllop och mådde allmänt bra, i år är det en midsommarafton full av sorg, inget att fira med andra ord.
 
Annars brukar jag tycka om att åka ut till Jukkas och titta på midsommarstången och alla människor som samlas, i år vägrade jag i princip gå utanför dörren. Midsommar är barnens högtid, mitt barn är död, så nej, jag har ingen lust att fira. Det skulle blviit Alfreds första midsommar, jag skulle haft honom i min famn och sjungt små grodorna, istället åkte vi till hans grav och satte dit lite blommor.
 
Vi var hos Ps föräldrar och åt lite midsommarmat, sen satt vi hemma hos oss med en kompis till P och spelade spel. En lugn och skön dag och kväll. Idag blir det nog lite grillning och sällskapspel igen, men troligtvis inte lika lugnt för grabbarna i alla fall.
 
Nu tror jag att vi ska gå och köpa lite mjukglass för sommaren kom visst till Kiruna till slut.
 
 
 

Inom två veckor!

Nu har jag äntligen fått tag på mannen på Naturstensbolaget, stenen är högprioriterad och kommer förhoppningsvis levereras inom två veckor. Skönt! Ja, jag vet jag får skylla mig själv, jag borde varit mer uppmärksam och verkligen hört av mig när ingen faktura kom, men jag tänkte bara inte på det. Har nog mycket i mitt huvud ändå. Men nu är det löst i alla fall och Alfred får sin sten snart. 

En ensam liten grav

Jag fick inte tag på killen på Naturstensbolaget idag, han svarade inte i telefon, men jag provade skicka ett mail istället, får hoppas jag får svar på det. Det hade varit så skönt att få ut stenen!
 
Det finns en liten barngrav på kyrkogården som jag alltid tänker på när jag går förbi. Det är en ensam liten sten, inga blommor, inga ljus, ingenting. Jag har sådan lust att sätta dit ett litet ljus, för att visa att jag tänker på det lilla barnet som ligger där, men jag vågar inte. Egentligen vet jag inte varför jag inte vågar,  själv blir jag bara glad om jag ser att någon tänt ljus hos Alfred, men det här lilla barnets föräldrar kanske tar illa upp. Jag blir bara så ledsen när ingen är där och rår om graven. Jag tror säkert att dessa föräldrar älskar och saknar sitt barn, de kanske bara inte har något behov att gå dit, men jag blir ändå ledsen. Det ser så ensamt och sorgset ut, med en grav som ingen sköter om. Självklart är det så med alla gravar som ser tomma ut, men särskilt när det är ett litet barn som ligger där.
 
Kanske är det för att jag själv är så rädd för att Alfreds grav ska bli så, när inte jag längre finns här för att sköta om den. Vi tog aldrig en familjegrav, vi var väl i sån chock just då att vi inte tänkte så, men det ångrar jag nu. Jag är så otroligt rädd för att Alfred ska bli bortglömd sen och att andra ska titta på hans grav och tänka att ingen bryr sig. Om jag också ligger där kanske det finns fler som bryr sig om den. 
 
Den lilla grav jag hur som helst tänker på är inte så gammal att det inte skulle finnas närstående i livet, men kanske är det så att de sörjer sitt barn på andra sätt. Jag blir dock så sorgsen eftersom graven ser så bortglömd ut, det gör mig ledsen helt enkelt. Kanske ska jag våga mig dit och tända ett ljus någon dag. 

Gravstenen

Vi har inte fått någon faktura från Naturstensbolaget som vi beställt Alfreds sten ifrån. Det står i villkoren att de skickar halva fakturan innan stenen börjat tillverkas och den andra halvan när stenen är på plats, så ja lite har jag ju funderat på varför den aldrig kom, men samtidigt tänkte jag att jaja, de skickar kanske hela sen. Tänkte att jag skulle ringa dit i veckan om jag inte hörde något, men han ringde mig idag. Tydligen ska fakturan vara skickad och levererad till min mail den 10 april, men det är den definitivt inte. Har letat igenom hela mailen, men den finns inte där. Däremot fick jag två fakturor idag, en som kom på dagen innan jag pratade med honom på Naturstensbolaget och en som kom efteråt, då han skulle skicka en ny. Mysko. Nu är den i alla fall betald, Tyvärr står det i fakturan att de inte börjar tillverka stenen förrän den delen av fakturan är betald och då vet jag inte hur länge det dröjer innan den är på plats, men samtidigt tyckte jag han sa att de vill få dit alla stenar innan semestern, så då borde den ju vara klar i alla fall. De hade hunnit gå för dagen när jag ringde tillbaka tyvärr, men jag får prova imorgon igen. Eftersom det annars är tio veckors leveranstid kommer ju inte stenen komma dit under sommaren i så fall. Åh, jag tänkte ju ringa tidigare och höra, men jag skjuter upp allting, orkar inte riktigt ta tag i det.
 
Nu kan jag väl inte göra så mycket annat än vänta till imorgon då jag kan höra när de tror att den kommer på plats. Jag vill ju ha dit den nu, så vi kan få ordning sen, så vi kan släppa det och gå vidare. Innan allting är klart känns det som att vi inte kommer någonstans. Visserligen måste vi vänta på händelserapporten som väl kommer till hösten någon gång och ta tag i anmälan och hela den biten, men med stenen på plats är det i alla fall ytterligare en bit på vägen. Ett steg i sorgebearbetningen.

Efternamn på bebisgravar?

Eftersom nu blogg.se-appen inte fungerar, får jag väl slå på stort och sätta mig vid datorn och skriva istället. Jag har så många tankar i huvudet och det är så mycket jag vill skriva, men jag vet inte vart jag ska börja.

Jag har funderat lite på det här med barn och deras gravar. Jag brukar ofta promenera runt lite på kyrkogården när jag är hos Alfred och då ser jag många små barngravar. Många av dessa gravar, till och med de allra flesta, har inget efternamn på stenen, endast barnets/bebisens tilltalsnamn och jag undrar lite varför. Jag har hört andra mammor med osynliga barn säga att de inte tycker att ett efternamn passar på en babygrav, men jag kom mig aldrig för att fråga varför de tycker så. Jag tycker inte att det är fel, absolut inte, vi måste alla göra det som känns bäst för oss. Själv skulle jag dock inte kunna tänka mig att ha en sten utan Alfreds efternamn, det ska ju synas att han hör ihop med oss, det är viktigt för mig. Vi gick ju till och med till soc för att byta Alfreds efternamn från mitt till Ps, ifall vi någon gång gifter oss och då tar hans namn. För andra kanske det låter löjligt, men för mig var det jätteviktigt vad han fick för namn. Bara för att Alfred inte lever betyder det ju inte att han inte finns, han är fortfarande ett barn som finns inom oss, det är bara det att han inte kan vara här med oss. Och därför är det också självklart att han ska dela vårt namn. Jag vill att det ska synas att han är vårt barn och därför är det även viktigt att hans namn står på stenen. Jag menar, är det en vuxen som dör är det nästan aldrig någon tvekan om att efternamnet ska stå med på gravstenen, men varför är det inte lika självklart när det är bebisar som dör? En stilla undran jag har bara, jag hoppas ingen tar illa upp. Det som är viktigt för mig är självklart inte viktigt för alla andra och barnet bär man ju med sig i vilket fall och då är kanske ett namn på stenen inte så viktigt.

Gah

Eftersom blogg.se appen inte fungerar och jag oftast skriver vid den, då jag sällan eller aldrig orkar slå på datorn, är inläggen väldigt obefintliga just nu. Safari fungerar, men usch så bökigt. Bara så att ni vet, om ni funderar över min frånvaro. Befinner mig dessutom på jobbet i princip dygnet runt (känns det som i alla fall) fram till torsdag nu. Men jag återkommer.

Spännande

Åh jag fick precis ett väldigt intressant jobberbjudande. Blev tidigare erbjuden det under sommaren, men eftersom jag har en annan tjänst blev det för jobbigt att kombinera. Nu visar det sig att de även behöver folk till hösten. Åh, det skulle vara så roligt! Några timmar i veckan och perfekt att kombinera med studier.

Jag har ändå haft funderingar på att säga upp mig eller ta tjänstledigt till hösten eftersom jag inte har samma ork som förut och måste jag välja får självklart studierna gå först. Det här är dessutom relaterat till mina studier och jag tror det skulle vara väldigt intressant. Tål att tänkas på och måste absolut kollas upp.

Sjukling

Har gått och blivit sjuk med jävulskt ont i halsen, så jag var på Ica och köpte lite gott, och halstabletter (nej, jag vet att läkerol inte hjälper ett smack mot halsont, men de är goda). Tryckte i mig några Gott och blandat, men det var inte gott, jag blev sugen på ostbågar istället. Vete tusan om jag orkar gå till Ica igen dock, men för ostbågarna är det nog i och för sig värt det. Kanske jag även måste köpa en till låda med jordgubbar, eftersom P ville ha den för sig själv. Han slutade förresten med LCHF idag, han var alldeles för sugen på pasta och fick ont i magen. Jaja, det höll ju två och en halv dag i alla fall.

Jo, det blir nog en till vända till Ica, ostbågar!

Det gick bra

Mötet igår gick bra. Jag var på väg att vända i dörren, men jag tog mig in i alla fall. Tyvärr började jag gråta när jag fick kramar, vilket inte var någon överraskning, men sen gick det bra. Som med allt annat är det skönt att ha det gjort. Jag vill försöka ta mig tillbaka till verkligheten så gott det går, och för varje steg bakåt går jag två fram. Det låter som en klyscha, men det är så det är. Jag måste hitta saker att fördriva tiden med och jag vill hitta tillbaka till glädjen igen. Styrelsearbetet är roligt och jag vet att jag är uppskattad, därför vill jag ändå tillbaka så fort som möjligt.

Styrelsemöte

Jag ska på styrelsemöte på teatern idag, för första gången på fyra månader. Jag är nervös och jag vet inte riktigt vad jag känner. Är väl mest rädd för att någon ska fråga något, inte om hur det är med bebisen kanske eftersom alla redan vet, men fråga hur det är med mig eller så. Det är alltid så olika hur jag reagerar på de frågorna, ibland går det bra och ibland går det mindre bra. Jag har ingen lust att sitta och gråta under styrelsemötet, då går jag hellre hem.

Egentligen kanske jag inte är redo, men jag vill ändå engagera mig i något. Jag sa ju att jag ställde upp ett år till när jag fick frågan, så då är det väl bara att försöka. Jag vill ju och om jag klarar det vet jag inte förrän jag har försökt, så det är väl bara att bita ihop, gå dit och hoppas på det bästa, dvs. att ingen frågar något.

LCHF

Av någon anledning har P bestämt sig för att börja med LCHF. Fråga mig inte varför eftersom han inte behöver gå ner i vikt och då hans huvudföda normalt består av pasta, vitt bröd och coca cola. Alltså enbart sådant han nu ska undvika. Han har räknat ut att han får dricka tre coca cola i veckan, normalt dricker han kanske tre om dagen. Hittills har han druckit två och det är bara tisdag, vi får väl se hur det går. Något positivt är i alla fall att han börjar komma med recept och förslag på vad vi ska äta, då slipper jag tänka och det blir lite mer variation på maten.

Jag tror inte på dieter och utan att kunna hänvisa till någon forskning (förlåt Sofia) och med risk för att få en massa LCHF-fanatiker på mig, så tror jag att det är en rent ut sagt farlig diet (förlåt, livsstil). Det kan aldrig vara bra att sluta helt och hållet med kolhydrater och bara äta fett. Att dra ner på kolhydrater tror jag däremot inte skadar någon. Generellt sett tror jag att vi äter alldeles för mycket kolhydrater och äta mindre är nog bara nyttigt, men inte sluta helt och byta ut det mot fett. Nej, det tror jag inte på. Och ärligt talat, en diet som förbjuder popcorn kan ju inte vara vettig någonstans (popcorn är min drog). Jag tror på att äta allt, men med måtta och att röra på sig istället för att gå på diet.

Hur som helst ser jag framemot att börja äta mer sallader, men känner jag min sambo rätt blir det nog mestadels kött och feta såser han vill ha.

Fruktansvärt

Jag träffade en annan mamma på kyrkogården idag. Alfred har två ungdomar som ligger intill honom. Den ena, en kille som var 24 år tror jag, ligger bredvid honom och dog någon dag efter Alfred. Den andra, en tjugoårig tjej, ligger bakom honom och dog för två år sedan, ganska exakt tror jag, och det var hennes mamma jag träffade idag. Vi pratade inte så mycket mer än att hon frågade om det var mitt barn och att det är hemskt att vi ska behöva sitta här med våra barn. Ja, det är fruktansvärt sa jag, i brist på bättre ord.

För visst är det fruktansvärt, men ändå inte. Fruktansvärt är inte tillräckligt för att beskriva vad det är, det finns det helt enkelt inget ord för. Det finns mycket i världen som är fruktansvärt, att förlora ett barn är det inte. Det är värre.


Alfred fick för övrigt lite fler presenter idag i väntan på stenen. En igelkott, en skylt, två fjärilar och en liten sko på en pinne. Hans mormor har varit dit och satt mer rosor och kusin O:s mamma har varit dit med en katt som ska skrämma bort hararna. Det börjar bli fullt där nu, men jag hoppas de ringer innan de placerar ut stenen så vi hinner flytta på grejerna.

Möhippa

Ja, så var det, jag var på väg till min kära vän Annas möhippa i Umeå. Det var trevligt och nu sitter jag på tåget på väg hem igen. En kort men intensiv resa med andra ord.

Brudtärnorna hade fixat med temat Sex and the city och Anna blev kidnappad av sina brudtärnor kl 8 på morgonen, då hon fick kläder efter temat och sedan förd hem till en av dem där vi övriga väntade med champagnefrukost. Efter det fick hon lite pengar att köpa saker som symboliserade hennes blivande make och bygga ihop en skulptur av honom samt göra lite andra småsaker på stan. De dansade pole dance, inte jag då eftersom man inte fått föda barn på sex månader och dessutom har jag mina trasiga knän. Vi åt lite lunch, tog en behövlig vilopaus och spelade sen kubb och fixade oss inför kvällen. Jag är ganska kass och den enda gång jag träffade något var när jag slog ner kungen så vi därmed förlorade. Dock vann vi andra matchen när det andra laget inte lyckades slå ner kungen, så det blev bra ändå till slut. Kubb är inte riktigt min grej om vi säger så.

På kvällen drack vi cosmopolitan och gick sedan ut och åt lite god mat. Några dansade och några satt kvar vid bordet och pratade. Var i säng kring tre och upp kl 05.30. Så med ungefär åtta timmars sömn på tre nätter är jag något mör.

Det var hur som helst en trevlig dag och jag tror bruden var nöjd och det är ju huvudsaken.

Nedre bilden är påsen med brevet som lämnades utanför hennes dörr och övre är min cosmopolitan som enbart smakade sprit, men är det Sex and the city tema så är det.

 

 

Här fixas det för fullt

På resande fot mot hemligt slutmål

Nu har jag bytt färdmedel från tåg till buss och det är ungefär fyra timmars resande kvar tills jag är framme. Tyvärr kan jag inte tala om vart jag ska eftersom jag inte vet vilka som läser. För någon är det nämligen en hemlighet än så länge. Men spännande är det och förhoppningsvis blir det trevligt också. Imorgon får ni veta vart jag är på väg och vad jag ska göra där, men så länge får ni nöja er med en bild på mig som har sovit ungefär två timmar i natt.

 

 

Ännu en fredag

Skit också! Satt hemma och väntade på att mamma skulle hämta mig och skjutsa mig till tåget och så insåg jag att det är fredag idag. Varit vaken den här tiden på en fredag har jag inte varit på femton veckor och då för att jag låg i soffan och i badkaret och klockade mina värkar. Det här blev just en jobbig dag!

Gravstenar

Jag såg idag att de börjat sätta ut stenar på gravarna, kanske kommer då Alfreds snart. Flera av gravarna var de som både dött och begravts senare och så sega tyckte jag väl inte att vi var med stenen. Om inte de andra beställt sten direkt när personen dog förstås, för ett litet tag tog det ju i alla fall innan vi bestämt oss.

Det är väl bara att vänta, är väl en hel del som dött under vintern, så ett antal stenar är det nog som ska på plats.

Nationaldagen

Idag är det visst Sveriges nationaldag, dagen då Gustav Vasa valdes till kung för exakt 489 år sedan. Gustav Vasa är en väldigt intressant man för övrigt.

Är det något att fira egentligen? Jag vet inte, kanske man skulle informera alla om varför vi firar först, helt ärligt tror jag inte många vet det. Det har ju aldrig direkt varit någon stor dag i Sverige.

Ja, jag ska inte fira iaf. Vi ska iväg till några vänner och grilla lite mat, säkert blir det även lite spel sen. Om man vill kalla det för att fira, så ja då är det väl det vi gör.

Vad säger man egentligen, grattis på nationaldagen?

Jag glömde

Jag hade ett långt inlägg planerat, men det försvann någonstans mellan jobb och allt annat, kan inte alls komma på vad det skulle handla om. Jag är så trött, så fruktansvärt trött och missade min kuratorstid igår gjorde jag också. Minnet är inte alls med mig.

Änglamammaträff

Jag var på en träff med andra änglamammor i lördags, anledningen till att jag var i Luleå. Vi var fem stycken som alla förlorat våra barn på olika sätt, som träffades, tog en fika och pratade om det käraste vi har, våra barn. Tre timmar satt vi och tjattrade, tiden bara sprang iväg. Vi har alla olika erfarenheter, men även en hel del gemensamt. Vi vet alla vad det innebär när hjärtat går sönder i miljoner bitar och hur det känns när en del av en själv är för evigt borta.

Det var så skönt att prata med någon som förstår. Jag pratar gärna, med allt och alla om Alfred. Och jag tror säkert att, de flesta i alla fall, gärna lyssnar, men det är en helt annan sak att prata med någon som faktiskt förstår exakt vad jag pratar om.

Det var en väldigt trevlig eftermiddag, med trevligt sällskap och jag hoppas vi gör om det någon gång.

Tillägg

För att tillägga till mitt föregående inlägg, har personalen inte tystnadsplikt? Hur kan då någon som inte var där under förlossningen "veta" vad som hänt?

Kanske menar de att han fastnade på grund av sitt ryggmärgsbråck, men det kan de omöjligt veta, det kan ingen veta. Enligt obduktionsrapporten hade han en liten antydan till vattenskalle, liten alltså, och det finns ingen som överhuvudtaget kan veta att det var därför han fastnade. Hur som helst skulle han inte ha fastnat om de hade vetat från början hur han låg.

Ja, jag är irriterad!

F-n vad jag blir förbannad!

Tydligen går ryktet på sjukhuset att Alfred dog av ryggmärgsbråcket och inte av förlossningen, vilket är sanningen. Nu vet jag inte vem som har sagt det och varför, men jag blir förbannad. Försöker de skylla ifrån sig eller vad? Och varför skulle han dött av ryggmärgsbråcket, det var ju yttepytte, det sa de ju själva?

Ja, det är ju kul att den eller de som sagt det tydligen vet mer än oss som tagit del av obduktionsrapporten. Om de inte vet kan de väl hålla käften istället för att sprida ut felaktigheter.

Nej, Alfred dog inte på grund av ett ryggmärgsbråck. Han dog på grund av en barnmorska som inte gjorde sitt jobb och på grund av den obefintliga sjukvården här uppe. DET är sanningen, och ingenting annat!

Roadtrip

Är på väg till Luleå med mamma och pappa. Ska hälsa på hos moster och träffa några andra änglamammor imorgon.

Välkommen till Kiruna

1 juni 2012

angelfina

Alfred, vår fina ängel, vår förstfödda son, somnade in den 24 februari endast tio timmar gammal. Hur lever man vidare efter förlusten av sitt barn? Hur lär man sig att andas igen?

RSS 2.0