Möte med läkaren om händelseanalysen.

 Ja, vi hade ett möte med chefsläkaren från Sunderbyn i lördags. Han som var med på klippet om ni har sett det. Vi gick igenom en del av händelseanalysen och anmälan till Socialstyrelsen. Vi kommer få hela analysen under veckan och han skickar in den samtidigt som han skickar den till oss.
 
En del faktafel var det i analysen. P hade (som vanligt!) fåttt fel namn, efternamn den här gången. Det verkar vara väldigt svårt att få det rätt. Sedan hade chefen för vårdcentralen här i stan skrivit att vår barnmorska bett om råd av en annan barnmorska på sista besöket innan förlossningen, och att de då var två som tog beslutet att han låg med huvudet ner. Detta stämmer självklart inte. Hon bad inte om råd från någon utan tog beslutet helt själv.
 
Vi fick också veta något som var en nyhet för oss. När vi var på andra ultraljudet i Kiruna, sa den barnmorskan som gjorde ultraljudet att hon inte kunde mäta huvudet ordentligt på grund av att han låg konstigt och att vi därför måste åka på en extrakoll i Gällivare. Vi frågade henne då om något var fel, men hon sa nej. Nu sa denne läkare från Sunderbyn att hon hade skrivit en kommentar till läkaren i Gällivare att hon inte kunde se lillhjärnan och ville att han skulle titta på det. Detta hade läkaren sedan inte gjort. Om han missat kommentaren eller om han struntat i det, det vet jag inte, men kollat hade han inte gjort. Detta kunde då ha varit ett tecken på ryggmärgsbråck, som alltså kunde ha upptäckts redan då. Om man kunde se det redan då vet vi inte eftersom inga ultraljud sparas, så de kan inte gå tillbaka och titta. Hade det gjort någon skillnad? Ja, kanske, då hade de ju plockat ut honom med snitt och kanske till och med tidigare. Jag är fortfarande fullt övertygad om att han hade levt idag om han fötts med snitt. Självklart vet jag att han inte var helt frisk, men ett ryggmärgsbråck behöver inte betyda något alls, och skulle enligt läkare inte heller ha gjort det i detta fall.
 
Kommunikationen mellan olika enheter på de olika sjukhusen är tydligen något som landstinget fått kritik från Socialstyrelsen om förut, men fortfarande har det alltså inte blivit någon förändring. Kritik har de också fått för att inga ultraljudsbilder sparas, vilket tydligen är något som ska göras. Något positivt som verkar ha kommit av det hela är i alla fall att landstinget nu kommit fram till en rutin som ska gälla på alla sjukhus i länet, om de barn som föds utanför en förlossningsenhet, dvs. som inte föds i Gällivare eller Sunderbyn. Det finns ju en hel del sådana. Alla sjukhus har tydligen haft olika rutiner för detta.
 
Ja, vi får väl se vad Socialstyrelsen kommer fram till, men uppenbart är i alla fall att en hel del fel begåtts på vägen.


Kommentarer
Lina

Så tragiskt att läsa. Lilla Alfred... Kan inte ens föreställa mig va ni går igenom. Vill skriva så mycket klokt och tröstande men finner inga ord som är tillräckliga. Jag ser på min son varje dag och är så oerhört tacksam för honom, han är ju livet. Kommer ihåg när du skrev att ni mist Alfred (familjelivstråden), gud va jag grät, min man också... All styrka och kärlek till er!

2012-12-03 @ 21:27:59


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

angelfina

Alfred, vår fina ängel, vår förstfödda son, somnade in den 24 februari endast tio timmar gammal. Hur lever man vidare efter förlusten av sitt barn? Hur lär man sig att andas igen?

RSS 2.0